Slovenia

 

Som andre land på Balkan er også Slovenia et land fylt av kontraster, vakker natur og en innholdsrik og mangfoldig historie. Med sin beliggenhet helt nordøst på Balkan er Slovenia i større grad påvirket av den sentraleuropeiske kulturen – særlig har den lange perioden under Østerrike satt tydelige kulturelle og arkitektoniske spor. Men også arven fra Jugoslavia og Venezia, samt den særegne Balkan-kulturen gjør seg gjeldende i landet. Vi har satt sammen et variert program, som vil gi deltakerne et godt innblikk i dette spennende mangfoldet. Erik Landsverk Ryen er kunnskapsrik og erfaren reiseleder på denne turen

 

Første dag.

Avreise fra Oslo, Gardermoen direkte til Wien. Fra Wien kjører vi til Slovenias nest største by, Maribor, hvor vi spiser middag og skal overnatte. Maribor har en vakker gamleby med viktige bygninger fra Middelalderen, blant annet en synagoge bygd på 1300-tallet som er den nest eldste synagogen i Europa.

 

Andre dag.

Vi besøker Prekmurje-regionen, som er i den delen av Slovenia som ligger på det Pannonske slettelandet – det fruktbare jordbruksområdet som strekker seg videre inn i Kroatia og Serbia. Vi får blant annet se de tradisjonelle «flytende møllene» som er typisk for området, og vi besøker byen Murska Sobota, hvor det blir sightseeing og tid til lunsj. Om ettermiddagen drar vi mot den lille byen Lendava, hvor vi besøker det kjente Vinarium-tårnet. På vei tilbake til Maribor stopper vi og spiser middag på det tradisjonsrike vertshuset Pri janezu. Overnatting i Maribor.

Tredje dag

Etter frokost drar vi mot Ljubljana. Det første stoppet vårt blir i Slovenias eldste by Ptuj, som har vært bebodd siden steinalderen, og som utviklet seg fra et romersk fort. Ptuj lå strategisk til ved elven Drava, langs en viktig førhistorisk handelsrute som gikk mellom Baltikum og Adriaterhavet. Etter sightseeing i Ptuj, fortsetter vi til Celje, som er Slovenias tredje største by. Her blir det tid til lunsj. Om ettermiddagen besøker vi Logar-dalen, som er den av de vakreste alpine dalene i Europa. Deretter avreise til hovedstaden Ljubljana, hvor vi spiser middag, og innkvarteres på hotell.

Fjerde dag

Denne dagen er viet den slovenske hovedstaden Ljubljana – som ofte betraktes som Europas «skjulte juvel». Ulike perioder har satt sitt tydelige arkitektoniske preg på byen, som ligger ved Ljubljanica elven med sin vakre og bilfrie elvepromenade. Vi går til fots i gamlebyen og besøker blant annet gamlebyen og det sentrale markedet, og vi tar kabelbanen opp til det vakre slottet som ligger på toppen av en 375m høyde over gamlebyen. Fritid i sentrum og tid til lunsj. Etterpå besøker vi Tivoliparken, som er den største parken i Ljubljana. Om kvelden blir det en tradisjonell slovensk aften med tradisjonell slovensk mat, musikk og dans. Overnatting på hotellet i Ljubljana.

Femte dag

Etter frokost setter vi kursen mot de juliske alper – fjellkjeden som strekker seg fra det nordøstre Italia til Slovenia, og som har fått navnet sitt etter den romerske keiseren Julius Cæsar. Bled-sjøen er et høydepunkt for mange når de besøker Slovenia. Vi blir rodd ut til en liten øy midt i innsjøen i de tradisjonelle «pletna-båtene», en type gondoler som bare opereres av noen få familier i området, som har holdt tradisjonen i hevd i generasjoner. Vi besøker også Bled-slottet som ligger på et fjell over innsjøen, og som gir oss panoramautsikt over sjøen og området rundt. På vei tilbake til Ljubljana stopper vi for middag og blir servert fantastisk tradisjonell slovensk mat. Overnatting på hotellet i Ljubljana.

Sjette dag

Vi spiser frokost på hotellet, og drar deretter vestover mot byen Idrija, som er kjent for sin eldgamle kvikksølvgruve. Siden 2012 har Idrija, sammen med en kvikksølvgruve i Spania, vært oppført på UNESCOs verdensarvliste. Her får vi se hvordan kvikksølv ble utvunnet i middelalderen. Deretter besøker vi Postonja-grotten – den største Karst-grotten i Slovenia med så mye som 24 km. med underjordiske tuneller. Karst er en geologisk landskapsformasjon dannet gjennom oppløsning av løselig grunnfjell, vanligvis karbonatfjell som kalkstein eller dolomitt. Navnet «karst stammer» fra området Karst i Slovenia og Italia, hvor landskapsformen først ble «oppdaget» og forsket på. Vi blir kjørt inn i gruven i et lite tog, og de som vil kan deretter fortsette et stykke innover til fots med guide. Her får vi se fantastiske underjordiske haller og ulike formasjoner av stalagmitter og stalakitter. Om ettermiddagen drar vi til Vipava-dalen, som er et av de fremste vindistriktene i Slovenia, hvor vi får middag med vin- og olivenoljesmaking på en lokal vingård. Om kvelden ankommer vi byen Portoroz ved Adriaterhavet, hvor vi innkvarteres på hotell.

Syvende dag

Etter frokost på hotellet, har vi fritid i Portoroz, som ligger på den nordlige delen av Istriahalvøyen. Om ettermiddagen besøker nabobyen Piran, som med sin fargerike arkitektur og trange gater, er sterkt påvirket av sin tid under Venezia. Herfra er det fantastisk utsikt til Kroatia, Italia og hele den korte slovenske kyststripen. Etter sightseeing i Piran drar vi tilbake til Portoroz, hvor vi får middag på hotellet.

Åttende dag.

Etter frokost på hotellet kjører bussen oss til flyplassen i Wien, og vi flyr så direkte til Oslo Gardermoen. Ankomst er beregnet til kl. 20.05.

Prisen er ikke fastsatt, men den vil blant annet omfatte::

  • Fly tur retur Gardermoen – Wien.
  • All transport i komfortabel buss.
  • Innkvartering i gode hoteller.
  • Halvpensjon, – frokost + lunch eller middag. Bare frokost siste dag.
  • Program som beskrevet ovenfor

Norsk reiseleder, Erik Landsverk Ryen. Han har inngående kunnskaper om områdets historie og kultur, og vil bidra med foredrag under reisen