Moskva og St. Petersburg

 

De to russiske storbyene er temmelig ulike. Moskva er den mest russiske av de to. Det var herfra den andre russiske staten ble utviklet fra 1300- tallet etter at Kiev Rus var gått under som følge av indre stridigheter og mongolenes erobringer. St. Petersburg ble grunnlagt så sent som i 1703 av tsaren Peter den store. Byen skulle være Russlands «vindu mot vest» i Peters iherdige forsøk på å modernisere Russland. Dette «vinduet» har

fortsatt et umiskjennelig vesteuropeisk preg. Jan- Erik Ryen, som i de siste 25 årene har ledet utallige grupper til Russland, er reiseleder og historieformidler på denne turen. Han har hovedfag i historie, og har spesialisert seg på øst-slavisk historie. Programmet nedenfor er selvsagt inkludert i prisen. Men man vil i tillegg kunne oppleve selvvalgt kultur. Bolsjoj- teateret i Moskva ligger i gangavstand fra hotellet. Marinsky- balletten i St. Petersburg kan også lett nåes fra hotellet der. Men kulturtilbudet i de to byene omfatter langt mer enn Bolsjoj og Marinsky.

 

Programmet vil bli som følger:

 

 • Første dag. Avreise fra Gardermoen med Finnair kl. 13.10. Ankomst Moskva kl 19.20 etter flybytte i Helsinki. Transfer til Moscow Grand Marriott Hotel. Dette er et femstjerners hotell som ligger på Tverskaya Ulitsa meget sentralt i Moskva. Middag på hotellet.
 • Andre dag. Dagen innledes med et foredrag av Jan-Erik Ryen om Moskva sin historie. Deretter besøk i Kreml med Rustkammeret. Etter lunsj blir det omvisning på Den Røde Plass. Middag på hotellet.
 • Tredje dag. Byrundtur med buss som inkluderer Spurvehøyden, tidligere Leninhøyden, Seiersparken og museet som er viet seieren i siste verdenskrig. Man vil også besøke panoramamuseet som er viet slaget mot Napoleon ved Borodino i 1812. Dette innledet tilintetgjørelsen av Napoleons hær.
 • Fjerde dag Denne dagen vil gruppen besøke Tretyakov- galleriet. Galleriet har en stor samling av russisk malerkunst. Senere vil man bli tatt med på en rundtur til de vakreste stasjonene på Metroen i Moskva. Deretter passer det med en tur til Gamle Arbat, – bohemstrøket i Moskva.
 • Femte dag Avreise med tog til St. Petersburg kl. 09. 10. Ankomst St. Petersburg kl. 13.30. Lunch før innkvartering på Hotel Moskva ved enden av byens hovedgate, Nevsky Prospekt. Rundtur i byen med buss. Turen innbefatter blant annet Peter-Paul- festningen. I festningens katedral ligger levningen etter medlemmene av Romanov – dynastiet. Festningen fungerte lenge som fengsel for opposisjonelle under tsardømmet.
 • Sjette dag. Dagen starter med et foredrag av Ryen om byens historie. Etter foredraget vil Ryen ta gruppen med på en tur i «Raskolnikovs fotspor». Gruppen
 • vil gå fra hybelen til Dostojevski sin romanfigur til huset hvor han myrdet pantelånersken Aljona og hennes søster Elisaveta. Romanen «Forbrytelse og straff» er skrevet i 1866, bare 5 år etter bondefrigjøringen i Russland. Tiden var preget av intens strid om hvilken vei Russland skulle velge, – sin egen eller en tilnærming til Vest – Europa. Denne striden er det romanen handler om, og dette er tema for reiselederens framstilling under turen.
 • Syvende dag. Denne dagen er viet to av de mest storslagne symbolene på tsardømmet i Russland. Først besøkes Vinterpalasset og Eremitagen. Deretter Peterhov,- et palassanlegg med park og imponerende fontener utenfor byen ved Finskebukta. Vinterpalasset var tsarenes vinter- residens, og i og rundt dette kom mye av dramatikken i tsardømmets siste år å utspille seg. Den noe eksentriske munken Rasputin var en velkommen gjest i palasset. Peterhov ble bygd opp under Peter den store på begynnelsen av 1700- tallet, og minner sterkt om tilsvarende anlegg i det Vest- Europa Peter var så tiltrukket av.
 • Åttende dag. I 1917 fant det sted ting i byen som da het Petrograd som kom til å prege verdenshistorien helt fram til våre dager: I februar ble tsaren tvunget til å trekke seg, og i oktober grep bolsjevikene makten. Dette året er tema for denne dagen, og Ryen vil ta deltakerne med til steder som da var sentrale. Vi oppsøker Vinterpalasset, hvor maktovertakelsen fant sted, panserkrysseren Aurora, som gav signal til stormingen av nevnte palass, Finlandstasjonen, hvor Lenin ankom etter eksil i Sveits, Smolny-palasset, som var hovedkvarter for bolsjevikene og de store fabrikkene på Vyborg- siden av elven Neva, hvor den sosiale basisen til bolsjevikene befant seg. «On location» vil Ryen forklare hvorfor revolusjonen brøt ut, hvordan den forløp og hvilke følger den fikk. Om kvelden er det avskjedsmiddag på en restaurant i sentrum.
 • Niende dag. Avreise fra St. Petersburg med Finnair kl. 14. 10. Ankomst Gardermoen kl. 16. 35 etter mellomlanding i Helsinki.

Prisen er ennå ikke satt, men den vil omfatte blant annet:

 • Fly Gardermoen – Moskva og St. Petersburg- Gardermoen.
 • Norsk reiseleder og historieformidler, – Jan- Erik Ryen.
 • Norskspråklige russiske guider i de to byene.
 • Program som beskrevet ovenfor.
 • All transport i Russland.
 • Overnatting på sentralt 5-stjerners hotell i Moskva og sentralt 4- stjerners hotell i St. Petersburg.
 • (Frokost + middag eller lunsj.) Bare frokost siste dag.

Prisen omfatter ikke:

 • Utgifter til visum. (se nedenfor).
 • Kulturelle aktiviteter utover de som er nevnt i programmet. Vi vil opplyse om alternativer etter hvert som institusjonenes programmer blir klare.
 • Tips til de to guidene og til buss- sjåførene i de to byene.

 

 

Det kreves visum til Russland.  Men ifølge den russiske regjeringens nettsider, vil søknadsprosessen bli kraftig forenklet i løpet av kort tid. Man fyller ut et enkelt skjema elektronisk og legger ved digitalt foto av seg selv og passets første side. Behandlingen vil ta inntil 4 dager, og prisen blir 40 USD. Vi kommer tilbake til dette.