Moskva og St. Petersburg

04. – 12. mai 2020

De to russiske storbyene er temmelig ulike. Moskva er den mest russiske av de to. Det var herfra den andre russiske staten ble utviklet fra 1300- tallet etter at Kiev Rus hadde gått under som følge av indre stridigheter og mongolenes erobringer. St. Petersburg ble grunnlagt så sent som i 1703 av tsaren Peter den store. Byen skulle være Russlands “vindu mot vest” i Peters iherdige forsøk på å modernisere Russland. Dette “vinduet” har fortsatt et umiskjennelig vesteuropeisk preg. Jan- Erik Ryen, som i de siste 25 årene har ledet utallige grupper til Russland, er reiseleder og historieformidler på denne turen.  I Moskva vil han bli assistert av Galina Sidorova og i St. Petersburg av Galina Zakharova. De to Galinaene er blant de dyktigste og mest erfarne norsktalende guidene i sine respektive byer. Programmet som er beskrevet nedenfor er selvsagt inkludert i prisen. Men man vil i tillegg kunne oppleve selvvalgt kultur . Bolsjoj- teateret i Moskva ligger i gangavstand fra hotellet. Marinsky- balletten i St. Petersburg kan også lett nåes fra hotellet der. Men kulturtilbudet til de to byene omfatter langt mer enn Bolsjoj og Marinsky

Programmet vil bli som følger:

04. mai. Avreise fra Gardermoen med Finnair kl. 13.15. Ankomst Moskva kl. 19.20. etter flybytte i Helsinki.Transfer til Moscow Grand Marriot Hotel. Dette er et femstjerners hotell som ligger på  Tverskaya Ulitsa meget sentralt I Moskva. Middag på hotellet.

05. mai. Dagen innledes med et foredrag av  Jan-Erik Ryen om Moskva sin historie. Deretter besøk i Kreml med Rustkammeret. Etter lunch blir det omvisning på Den Røde Plass. Middag på hotellet.

06. mai. Byrundtur med buss  som inkluderer Spurvehøyden, tidligere Leninhøyden, Seiersparken og museet som er viet seieren i siste verdenskrig. Man vil også besøke panoramamuseet som er viet slaget mot Napoleon ved Borodino i 1812. Dette innledet tilintetgjørelsen av Napoleons hær.

07.mai. Denne dagen vil gruppen besøke Tretyakov- galleriet. Galleriet har en stor samling av russisk malerkunst. Senere vil man bli tatt med på en rundtur til de vakreste stasjonene på Metroen i Moskva. Deretter passer det med en tur til gamle Arbat,- bohemstrøket i Moskva.

08.mai. Avreise med tog fra Moskva til St. Petersburg  kl. 09.10. Ankomst St. Petersburg   kl. 13.30. Lunch før inkvartering på Hotel Moskva ved enden av byens hovedgate, Nevsky Prospekt. Rundtur i byen med buss som blant annet innbefatter Peter-Paul- festningen. I festningens katedral ligger levningene etter medlemmene av Romanov- dynastiet. Festningen fungerte lenge som fengsel for opposisjonelle under tsardømmet.

09.mai Dagen starter med et foredrag av Ryen om byens historie. Dette er datoen for kanskje den viktigste høytidsdagen i Russland, markeringen av årsdagen for seieren over Hitler-Tyskland. Paraden i byen vil være stor. Mest inntrykk pleier “De udødeliges regiment” å gjøre . Det innslaget består av sivile russere som bærer fotografier av falne familiemedlemmer. Etter paraden vil Ryen ta gruppen med på en tur “i Raskolnikovs fotspor” Gruppen vil gå fra hybelen til Dostojevski sin romanfigur til huset hvor han myrdet pantelånersken Aljona og hennes søster Elisaveta. Romanen “Forbrytelse og straff” er skrevet i 1866, bare 5 år etter bondefrigjøringen i Russland. Tiden var preget av intens strid om hvilken vei vider Russland skulle velge,- sin egen eller en tilnærming til Vest- Europa. Denne striden er det romanen handler om, og dette er tema for reiselederens framstilling under turen.

10. mai. Denne dagen er viet to av de mest storslagne symbolene på tsardømmet i Russland. Først besøkes Vinterpalasset og Eremitagen. Deretter Peterhov, et palassanlegg med park og imponerende fontener utenfor byen ved Finskebukta. Vinterpalasset var tsarenes vinter-residens, og i og rundt dette kom mye av dramatikken i tsardømmets siste år å utspille seg. Den noe eksentriske munken Rasputin var en velkommen gjest i palasset. Peterhov ble bygd opp under Peter den store på begynnelsen av 1700- tallet, og minner sterkt om tilsvarende anlegg i det Vest- Europa Peter var så tiltrukket av.

11. mai. I  1917 fant det sted ting i byen som da het Petrograd som kom til å prege verdenshistorien helt fram til våre dager. I februar ble tsaren tvunget til å trekke seg, og i oktober grep bolsjevikene makten. Dette året er tema for denne dagen, og Ryen vil ta deltakerne med på en tur til ulike steder som var sentrale. Vi oppsøker Vinterpalasset, hvor maktovertakelsen i oktober fant sted, panserkrysseren Aurora, som gav signal til stormingen av nevnte palass, Finlandstasjonen, hvor Lenin ankom i april etter eksil i Sveits, Smolny- palasset, som var hovedkvarter for bolsjevikene, de store fabrikkene på Vyborg- siden av Neva, hvor basisen til bolsjevikene befant seg. “On location” vil reiselederen forsøke å forklare hvorfor revolusjonen brøt ut , hvordan den forløp og hvilke følger den fikk. Om kvelden blir det avskjedsmiddag på en restaurant i sentrum.

12. mai. Avreise fra St. Petersburg med Finnair kl. 13.35. Ankomst Gardermoen kl. 16.55 etter mellomlanding i Helsinki.

Turen vil koste kr. 19 500,- ved overnatting i dobbeltrom på hotellene. Tillegg for enkeltrom er kr. 2 500,-

Øvre grense for deltakerantall er 32.

Prisen omfatter blant annet:

  • Fly Gardermoen – Moskva og St. Petersburg – Gardermoen .
  • Norsk reiseleder og historieformidler Jan- Erik  Ryen
  • Norskspråklige russiske guider i de to byene.
  • Program som beskrevet ovenfor.
  • Overnatting på sentralt 5- stjerners hotell i Moskva og sentralt 4- stjerners hotell i St. Petersburg
  • Halvpensjon. (Frokost + middag eller lunsj) Bare frokost siste dag.

Prisen omfatter ikke:

  • Utgifter til visum. Vi hjelper til i prosessen mot å få et slikt.
  • Kulturelle aktiviteter utover de som er nevnt i programmet. Vi vil opplyse om alternativer etter hvert som institusjonenes programmer blir klare.

Ta kontakt for nærmere opplysninger og/eller påmelding!