Kiev og Vest-Ukraina i Mai

4 – 11 Mai.

Grensen mellom øst og vest i Europa går tvers igjennom Ukraina. Den vestlige delen unngikk i sin tid mongolherredømmet, og har fått viktige impulser fra Polen og fra Østerriket. Videre var området kjent for sin rike jødiske kultur. hensikten med denne turen er å bli kjent med denne for mange ukjente delen av Europa. Vår reise begynner i Kiev, “alle russiske byers mor”, som er en av de historisk mest interessante byene innen det østslaviske Europa. Deretter besøker vi Lviv i i den sentraleuropeiske delen av Ukraina. Lviv ble i liten grad bombet under siste verdenskrig og er en av de vakreste byene i denne delen av Europa. Vi skal også besøke de vakre Karpatene. Guiden vår er Oleksiy Kyrylenko, som er ukrainer oppvokst i Kiev. Han bor nå i Moskva, og snakker flytende norsk.

Ukraina er idag et land som har meget stor betydning for forholdet mellom øst og vest i Europa. Dette er i seg selv en grunn til å oppsøke landet. Under turen vil Jan-Erik Ryen holde flere foredrag om landet og dets forhold til Russland fra grunnleggelsen av Kiev-riket og fram til den situasjonen som er nå.Han har flere års erfaring i å formidle øst-europeisk historie. Urolighetene i Ukraina finner sted helt øst i landet. Lviv ligger helt i vest,- mot grensen til Polen.

Programmet vil bli som følger:

Fredag 4/5. Avreise fra Gardermoen kl. 9.20. Mellomlanding i Riga, og ankomst Kiev kl. 12.10. På flyplassen blir vi møtt av Aleksey, som vil følge gruppen under hele oppholdet i Ukraina. På vei fra flyplassen til hotellet får vi en rundtur i det historiske sentrum av Kiev. Middag på hotellet om kvelden.

Lørdag 5/5: Kiev. Kiev ble grunnlagt på 400-tallet, og er en av Europas eldste byer. Under siste verdenskrig led byen store tap, men omfattende oppbygging har gitt nytt liv til den historiske bydelen. Kiev framstår i dag som en moderne storby med mer enn 3 millioner innbyggere, men er også en by med vakre parker og bygninger. Etter frokost skal vi besøke den storslåtte St. Sofia- katedralen med sine grønne og gyldne kupler, Byggingen ble påbegynt i 1037  under regjeringstiden til Jaroslav den vise. Deretter skal vi på en vandretur i den historiske “øvrebyen”,-den eldste delen av Kiev. Herfra tar vi kabelbane ned til “nedrebyen”,- bydelen langs Dneper,- den lengste elven i Ukraina og årsaken til at byen ligger der den ligger. Etter felles lunsj skal vi kjøre ned til Maidan- plassen,- hovedplassen i Kiev omringet av bygninger i sovjetisk stil. Maidan var sentrum for dramatiske hendinger i 2004 og i 2013 – 2014. Det blir også omvising på Krigsmuseet,  som er viet kampene under siste verdenskrig da Ukraina var okkupert av Tyskland.Kvelden står til fri disposisjon. Ved 21.00- tiden blir vi kjørt til jernbanestasjonen. Nattoget til Lviv har avgang kl, 22.41.

Søndag 6/5: Lviv. Ankomst Lviv kl. 06.00. Transport til hotellet for fokost. Lviv ble grunnlagt i 1256 av kong Danylo av Galicia. Den kom under polsk kontroll på 1300-tallet. Fra 1772 til 1918 het byen Lemberg, og var hovedstat i det habsburgske kongeriket Galicia og Lodomeria. Da det østerrikske- ungarske riket ble oppløst i 1918, ble byen igjen polsk. Under siste verdenskrig var Lviv okkupert av Tyskland. Byens polske majoritet ble fordrevet, og den store jødiske befolkningen utradert. Etter verdenskrigen flyttet Sovjetunionen sine grenser vestover, og byen fikk navnet Lvov . Da Ukraina ble selvstendig i 1991, ble navnet igjen endret til Lviv. På grunn av den polske og den østeriksk- ungarske innflytelsen har byen et sentraleuropeisk preg. Gamlebyen står på UNESCO sin verdensarvliste. Man finner omtrent halvparten av alle kulturminnene i hele Ukraina i Lviv. Vi besøker blant annet St. Georg- katedralen fra 1700-tallet. Vi opplever også friluftsmuseet i utkanten av Lviv . Fritid/lunsj på egen hånd,-og resten av ettermiddagen er til fri disposisjon. Alternativt kan du bli med på en valgfri opera- eller ballettforestilling i byens operahus. Felles middag på hotellet.

Mandag 7/5: Karpatene. Denne dagen tilbringer vi utenfor Lviv. Vi kjører med buss til Karpatene, en lav fjellkjede som strekker seg gjennom flere land i Sentral-Europa. Bussen kjører gjennom storslått natur og forbi vakre fossefall før vi kommer til en fjellfestning som er enestående i Europa. Den er et minne fra perioden da mongolene presset mot Europa. Retur til Lviv med ankomst rundt kl 19.00. Felles middag på en lokal restaurant i typisk ukrainsk stil.

Tirsdag 8/5: Oleskij-slottet. Den første delen av dagen skal vi på en bussutflukt utenfor Lviv og besøke Oleskij-slottet, som er et av de mest kjente og best bevarte slottene i Ukraina. Det er nå en filial av Lvivs kunstgalleri, med kunst fra middelalderen. Etter omvisningen er det felles lunsj. Tidlig om ettermiddagen returnerer vi til Lviv og besøker det lokale kaffemuseet. Etter å ha blitt presentert for drikkens historie i Ukraina, vil vi få smake kaffe av ypperste klasse.. Kvelden står til fri disposisjon.

Onsdag 9/5. Zjovkva og Lviv. Jødisk kultur i Vest-Ukraina. Etter frokost kjører vi til landsbyen Zjovka. Fra 1588 var landsbyen den private eiendommen til den polske hærføreren Zjolkevskij. Her besøker vi en synagoge fra middelalderen . Den er fortsatt preget av å bli rasert av de tyske okkupantene. Vi er tilbake i Lviv om ettermiddagen, og det blir felles lunsj på en kosher- restaurant. Deretter skal vi på en vandretur der “Det jødiske samfunnet i Lviv” er temaet. I den forbindelse besøker vi Museum for jødisk kultur.  Kvelden er til fri disposisjon.

Torsdag 10/5. Lviv. Dagens tema er middelalderens Lviv. Vi får oppleve byens hjerte med det gamle torget, den armenske bydelen, apotek-museet, den italienske gården og noen kirker.Etter lunsj på egen hånd, står det etnografiske museet på programmet. Museet inneholder mer enn 72 000 objekter fra byens og landets historie. Om kvelden er det felles middag på en restaurant i byen. Deretter buss til jernbanestasjonen. Vårt nattog forlater Lviv kl. 22.58.

Fredag 11/5. Kiev og Oslo. Vi ankommer Kiev kl. o6.42. Fra stasjonen blir vi kjørt til en restaurant ved Pecherska Lavra, eller Grotteklosteret. Her skal vi spise frokost. Grotteklosteret ble grunnlagt av munker i 1051. Katakombene er sentrale her. Klosteret er en av de aller helligste stedene innen slavisk ortdoksi. Det blir tid til en omvisning her. Flyet tar av kl. 15.10. Ankomst Gardermoen kl. 19.10 etter mellomlanding i Riga.

Prisen er satt til kr. 15 000,- ved overnatting i dobbeltrom. Tillegg for enkeltrom er kr. 1 500,-.

Prisen omfatter blant annet:

  • Flyreise Oslo – Kiev t/r.
  • 1 natt på Hotell Bratislava i Kiev.
  • 4 netter på hotell Irina i Lviv
  • Frokost + et varmt måltid hver dag. Kun frokost avreisedagen.
  • Nattog Kiev-Lviv-Kiev. To personer i firemannskupè.
  • Inngangsbilletter og transport i henhold til program.
  • Norsktalende ukrainsk reiseleder.
  • Norsk historieforteller

Prisen omfatter ikke opera/ballett i Kiev.

Ta kontakt for nærmere opplysninger og/eller påmelding !

post@nevatur.com        Tlf. 90 51 19 68