Georgia.

Det mangler ikke på argumenter for å besøke Georgia. Mange besøker landet for å oppleve en unik mat- og vinkultur. Andre er tiltrukket av den kaukasiske naturen. Nevatur er tradisjonelt fiksert på historien til land vi arrangerer turer til. Men når man besøker et land som dette, bør også naturen og bordets gleder få en framskutt plass.

Fra fjellkjeden”Store Kaukasus”

I nord ligger fjellkjeden Store-Kaukasus, som strekker seg mellom Svartehavet og Det kaspiske hav. Fjellkjeden danner en naturlig grense mellom Europa og Asia.  Her finnes fjelltopper som er høyere enn 5000 meter, flere av dem på georgisk side. Blant annet Kazbegi, hvor Prometheus ifølge gresk mytologi ble lenket. Georgia har vært en formidler mellom Europa og Asia blant annet fordi den nordlige ruten til Silkeveien passerte gjennom landet. Dette var den viktigste før-moderne handelsveien mellom Kina og Europa. Landet ble kristnet så tidlig som i 337. Slik markerte landet seg mot det persiske storriket som på det tidspunktet var i ferd med å legge under seg det sørlige Kaukasia. Fra 1800- tallet har Russland vært landet man har måtte forholde seg til. Evnen til å dyrke vin går 8000 år tilbake og stat har eksistert der i 3000 år. Men våre forfedre hadde klart seg lenge uten vin og stat i området. Hodeskaller som er 1,7 millioner år gamle er gravd ut i Dmanisi. Reiseleder Jan- Erik Ryen kommer til å bidra med foredrag om Georgias historie.

Program:

Første dag. Avreise fra Gardermoen med Turkish Airline tidlig kveld.  Mellomlanding i Istanbul.

Andre dag. Ankomst Tbilisi tidlig morgen. Installering og hvile på Hotell Citrus. Deretter guidet rundtur til fots og i buss. Turen omfatter blant annet besøk til det assyriske distriktet som har oppstått rundt byens varme kilder og til synagogen. De varme kildene skal visstnok være grunnlaget for etableringen av byen. Byen har rundt 1, 4 millioner innbyggere, men virker ikke så stor.

Tredje dag. Det blir hevdet at kunnskap om å lage vin oppsto i Kaukasus, – og denne dagen er viet denne kunsten. Vi blir brakt til Kakheti, – vinregionen i Georgia. Først skal vi besøke godset til en georgisk hertug for så å bli vist   rundt i anleggene til vinprodusenten Schuchmann. Man vil der få anledning til å smake på firmaets produkter. Deretter besøker vi en lokal bonde som vil vise oss hvordan vin er blitt produsert i Georgia fra gammelt av. Her vil vi også spise lunch bestående av shachlik og andre lokale retter. Overnatting i Tbilisi.

Fjerde dag. Vi kjører langs den historiske georgiske hærveien, -forbindelsen mellom sør og nord i Kaukasia.  Turen går inn mot høye fjell i “store Kaukasus” Vi ankommer Kazbegi. Der går vi fra buss til 4WD-biler som frakter oss opp til Gergeti treenighetskirke på 2170 meters høyde. Dersom været tillater det, vil vi få et glimt av et av de høyeste fjellene i Kaukasus, -Kazbegi-fjellet.(5047 m.) Videre fraktes vi til skisportstedet Gudauri hvor gruppen skal  overnatte i Hotel Marco Polo. (Nytt hotell. Oppgradering). Området vi er i ligger helt opp mot den russiske delen av Kaukasus med delrepublikkene Tsjetsjenia og Dagestan.

Femte dag. Vi reiser vi til Gori for å besøke to svært ulike steder. Først besøkes Uplistsikhe huleby fra tusenåret før vår tidsregning. Her passerte i sin tid den legendariske silkeveien. I fjellet er det hugget inn blant annet et antikt teater, apotek, oppholdsrom, kultsted og fengsel. Senere besøkes Stalin- museet i Gori som er etablert ved despotens barndomshjem. Deretter Boromji, hvor vi skal smake på det berømte mineralvannet som bærer byens navn. Overnatting i hotell Lomsia i Akhaltsikhe.

Sjette dag. Denne dagen besøkes Vardzia, en storslått huleby fra Georgias storhetstid. Hulekomplekset strekker seg over en halv kilometer og opprinnelig av mer enn 3000 huler. Også denne natten skal gruppen overnatte i Akhaltsikhe.

Syvende dag. Hovedsaken på den siste hele dagen i Georgia er besøk i den gamle hovedstaden og religiøse senter i Georgia,-  Mtskheta. Vi der blant annet se Jvari-klosteret fra 500-tallet og Svetitskhoveli-katedralen, hvor Kristi kappe skal være begravd. Begge kompleksene er på UNESCOs verdensarvliste. Overnatting i Tbilisi .

Åttende dag. Denne dagen står til fri disposisjon i Tbilisi.

Niende dag. Avreise fra Tbilisi om formiddagen. Ankomst Gardermoen via Istanbul om ettermiddagen.