Georgia.

Det mangler ikke på argumenter for å besøke Georgia. Mange besøker landet for å oppleve en unik mat- og vinkultur. Andre er tiltrukket av den kaukasiske naturen. Nevatur er tradisjonelt fiksert på historien til land vi arrangerer turer til. Men når man besøker et land som dette, bør også naturen og bordets gleder få en framskutt plass.

Fra fjellkjeden”Store Kaukasus”

I nord ligger fjellkjeden Store-Kaukasus, som strekker seg mellom Svartehavet og Det kaspiske hav. Fjellkjeden danner en naturlig grense mellom Europa og Asia.  Her finnes fjelltopper som er høyere enn 5000 meter, flere av dem på georgisk side. Blant annet Kazbegi, hvor Prometheus ifølge gresk mytologi ble lenket. Georgia har vært en formidler mellom Europa og Asia blant annet fordi den nordlige ruten til Silkeveien passerte gjennom landet. Dette var den viktigste før-moderne handelsveien mellom Kina og Europa. Landet ble kristnet så tidlig som i 337. Slik markerte landet seg mot det persiske storriket som på det tidspunktet var i ferd med å legge under seg det sørlige Kaukasia. Fra 1800- tallet har Russland vært landet man har måtte forholde seg til. Evnen til å dyrke vin går 8000 år tilbake og stat har eksistert der i 3000 år. Men våre forfedre hadde klart seg lenge uten vin og stat i området. Hodeskaller som er 1,7 millioner år gamle er gravd ut i Dmanisi. Reiseleder Jan- Erik Ryen kommer til å bidra med foredrag om Georgias historie.

Program:

Første dag. Avreise fra Gardermoen med Turkish Airline tidlig kveld.  Mellomlanding i Istanbul.

Andre dag. Ankomst Tbilisi tidlig morgen. Installering og hvile på Hotellet. Deretter guidet rundtur til fots og i buss. Turen omfatter blant annet besøk til det assyriske distriktet som har oppstått rundt byens varme kilder og til synagogen. De varme kildene skal visstnok være grunnlaget for etableringen av byen. Byen har rundt 1, 4 millioner innbyggere, men virker ikke så stor.

Tredje dag.  Tbilisi – Mtskheta -Gori -Borjomi – Akhaltsikhe.

Gruppen reiser først med buss til den gamle hovedstaden Mtskheta, som fortsatt er det åndelige sentrum i Georgia. Der vil man bli vist om i Jvari- kirken og Svetitskoveli-katedralen. Begge står på UNESCO sin liste over verdens kulturarv. I følge legenden er Kristi kappe gjemt i katedralen. I denne byen ble Georgia erklært som kristen stat allerede i 337 etter vår tidsregning,- som det tredje landet i verden.  Etter besøket her går turen videre til Gori,- byen som vel er mest kjent for å være fødebyen til Josef Stalin.  Gruppen besøker hans barndomshjem og det tilknyttede museet.  På veien til Akhaltsikhe, hvor gruppen skal overnatte, stoppes det i  Borjomi, hvor det blir mulig å få smake på det berømte  mineralvannet som bærer byens navn.

Fjerde dag. Akhaltsikhe – Vardzia – Akhaltsikhe.

Denne dagen skal et av høydepunktene i Georgia besøkes, – hulebyen i Vardzia.  Byen er hogd inn i fjellsiden, og ble bygd i det tolvte århundre etter vår tidsregning, i Georgias storhetstid, også kalt Georgias renessanse. Her finner man kirker, vinkjellere, apotek og til og med et bibliotek. Om ettermiddagen returnerer gruppen til Akhaltsikhe. Oversatt til norsk er byens navn “Nye Festning”.  Festningen med dens museum skal besøkes. Museet inneholder objekter fra det fjerde årtusen før vår tidsregning og fram til det nittende århundre etter vår tidsregning.  Georgia har en ganske lang historie.

Femte dag. Akhaltsikhe – Gelati – Kutaisi.

Denne dagen skal gruppen besøke den tredje største byen i Georgia,- Kutaisi. Historisk er byen kjent som hovedstad Kolkhis- kongedømmet.  Først vil gruppen bli vist om i byens eldre del. Omvisningen omfatter besøk på et lokalt marked for landbruksprodukter. Deretter oppsøker gruppen  Gelati , som omfatter et kloster med tilhørende akademi  fra  det tolvte århundre etter vår tidsregning. Her ligger Kong David Byggeren begravd, en av de mest sentrale skikkelsene i georgisk historie. Overnatting i Kutasi.

Sjette dag. Kutasi – Kaspi – Tbilisi

Gruppen returnerer til Tbilisi.  På turen stopper man i landsbyen Kaspi.  Her skal det spises lunsj hos en lokal vinproduserende familie.  Vi vil bli vist  hvordan vinen blir laget og lagret i store nedgravde kar. Metoden står på UNESCO sin verdensarvliste.

Syvende dag. Tbilisi – Kazbegi – Tbilisi

Turen denne dagen vil gå langs “den militære hovedveien” mot grensen til Russland. Dette er den eldste og viktigste forbindelseslinjen mellom Russland og landene i Transkaukasia.  De som har lest Knut Hamsun sin reiseskildring “I Æventyrland” har fått beskrevet veien og naturen som den går gjennom. I Kazbegi vil gruppen bli transportert opp til  Gergeti treenighetskirke, som ligger 2170 meter over havet. Transporten skjer ved hjelp av  4WD- biler.  Dersom været tillater det, vil man kunne nyte synet av det berømte Kazbegi- fjellet, som strekker seg 5054 meter over havet . Overnatting i Tbilisi.

Åttende dag. Denne dagen står til fri disposisjon i Tbilisi.

Niende dag. Avreise fra Tbilisi om formiddagen. Ankomst Gardermoen via Istanbul om ettermiddagen.