Fire land på Balkan

Fire land på Balkan. Program for tur til Albania, Nord-Makedonia, Kosovo og Montenegro 18 -28 september 2021

Denne turen går til fire av de minste landene på Balkan. Disse har, på tross av deres beskjedne størrelse, en meget innholdsrik historie. Erik Ryen er engasjert reiseleder på denne turen.

NB. Som følge av skifte av sted for ankomst og avreise til Thessaloniki, er rekkefølgen i programmet endret .

Lørdag 18. september.

Vi flyr fra Gardermoen med Turkish Airlines kl. 11. 20, og lander i  i Thessaloniki nord i Hellas  kl. 20.30 etter mellomlanding i Istanbul. Bussen møter oss på flyplassen, og tar oss til hotellet hvor vi får servert middag.

Søndag 19. september.

Vi reiser nordover fra Thessaloniki, og krysser grensen til Nord-Makedonia ved Bitola.  Nord-Makedonia regnes ofte som det landet i Europa som har den aller mest sammensatte befolkningen. De største befolkningsgruppene er makedonere (ca. 65 %) og albanere (ca. 25 %) Opp gjennom historien har nabolandene Bulgaria, Hellas, Serbia og Albania gjort krav på hele eller deler av det historiske Makedonia, og i fem hundre år var landet underlagt det Ottomanske riket. Selvstendig ble landet først i 1991 da Jugoslavia gikk i oppløsning: Det moderne Makedonia er altså en ung nasjon, og landet gjennomgår fortsatt en nasjonsbyggingsprosess hvor linjene trekkes helt tilbake til det antikke makedonske imperiet under Aleksander den store. Bitola ble grunnlagt av den makedonske kongen Filip den andre,- faren til Aleksander den store,- på trehundretallet f. Kr. Her får vi blant annet se ruinene av den antikke gamlebyen Heraclea Lyncestis, som var et svært viktig strategisk sentrum i hellenistisk tid. Tidlig på kvelden ankommer vi Ohrid by, hvor vi sjekker inn på hotellet og får servert middag.

Mandag 20. september

Vi våkner ved bredden av den meget vakre Ohridsjøen, som er Europas eldste innsjø. Den ble skapt av tektoniske plateforskyvninger for over en million år siden, noe som gjør at mange av dyre- og fiskeartene er unike, og bare finnes i denne innsjøen. I bronsealderen bodde den opprinnelige befolkningen i pålelandsbyer langs bredden av sjøen, og den ble senere en viktig by for romerne. Slaverne kom til Ohrid på 800-tallet da den bulgarske munken St. Clement av Ohrid etablerte det første slaviske universitetet der. På vår vandretur i den vakre gamlebyen får vi blant annet se den imponerende festningen som ble bygget av Tsar Samuil rundt år 1000,- da han flyttet hovedstaden i sitt bulgarske rike fra Skopje til Ohrid. Om ettermiddagen tar vi turen sørover, langs den østlige bredden av sjøen, for å besøke  St. Naum- klosteret, som ligger vakkert til ved kildene til Ohridsjøen.

Tirsdag 21. september.

Vi forlater Ohrid etter frokost, og setter kursen vestover til Albania. Dette landet var ikke en del av Jugoslavia. Mens Jugoslavia var alliansefritt, og åpent for turister fra øst og vest, var Albania et lukket land.  . Tiden etter Jernteppets fall har derfor gått med til å ta igjen det tapte.  Men med god hjelp av vakker natur, og ikke minst en svært rik historie og kultur, er landet på god vei. Det som klarest skiller albanerne fra de slaviske folkene på Balkan, er språket. Albanerne stammer fra en folkegruppe som befolket det vestlige Balkan før slaverne trengte inn på 600-tallet. Lenge var de fleste albanerne katolikker, men på 1600- tallet gikk flertallet over til islam. I dag regner i underkant av seksti prosent av albanerne seg som muslimer, men i motsetning til hva som ofte  er tilfelle ellers på Balkan, er det ikke religion, men felles språk og kultur som danner grunnlaget for albanernes nasjonale identitet. Den første byen vi besøker i Albania er Berat. Den kalles ofte ” De tusen vinduers by” på grunn av den særegne arkitekturen vi finner her,- med hvite hus som klamrer seg fast i fjellsiden under den ottomanske festningen. Det blir tid til å utforske det gamle tyrkiske kvarteret på egen hånd. Reisen våt fortsetter deretter til den albanske hovedstaden Tirana, hvor vi sjekker inn på hotellet og får servert middag.

Onsdag 22. september.

Vi starter dagen med en guidet tur i Tirana. Med 800 000 innbyggere er dette en av de største byene på Balkan, og det er en by som har gjennomgått store endringer gjennom de siste hundre årene. Etter at Albania ble selvstendig i 1912 med Tirana som hovedstad, ble det satt i gang store prosjekter, og østerrikske og italienske arkitekter satte sitt preg på byen. Under Andre verdenskrig var Albania en marionettestat kontrollert av italienske fascister, og Tirana ble samtidig et samlingspunkt for den kommunistiske motstandskampen. Kommunistene seiret i 1944, og under ledelse av Enver Hoxha ble Albania en lukket, stalinistisk stat. Fortsatt er  det tydlige spor etter den massive utbyggingen som fant sted under kommunismen, men i de siste tjuefem årene har Tirana gjennomgått en nærmest total forandring. I dag er den en svært livlig by, preget av mange nye byplanleggingsprosjekter, mens mange av de gjenværende bygningene fra Hoxha- perioden er blitt malt i sterke og livlige farger. Om ettermiddagen blir det tid til å utforske Tirana på egen hånd. Alternativt kan man bli med bussen til havnebyen Durres, som ligger en halvtimes kjøretur fra hovedstaden. Durres ble grunnlagt av greske kolonister fra Korint og Korfu i 627 f. Kr., og har vært kontinuerlig bebodd siden.

Torsdag 23. september.

Vi forlater Tirana etter frokost, og setter kursen mot byen Kruja, som ligger på 600 meters høyde, ca. 30 kilometer nord for Tirana. Byen er mest kjent som hjembyen til fyrst Georg Kastriota Skandeberg, som ledet kampen mot Det ottomanske riket på 1400- tallet. Sammen med  andre albanske høvdinger organiserte han en hær, og kjempet i over 20 år mot de tyrkiske inntrengerne fra sin festning i Kruja. Selv om albanerne til slutt tapte, forble Skandeberg et symbol både på de kristne europeernes kamp mot tyrkerne og på albanernes kamp for selvstendighet.

Etter å ha fått omvisning i Kruja, fortsetter vi mot byen Shkoder, som ligger 80 kilometer lenger nord mot grensen til Montenegro. Byen har gitt navnet til Shkodersjøen, som er den største innsjøen på Balkan og et av de største fuglereservatene i Europa. Shkoder forbindes gjerne med demokratibevegelsene på 1900- tallet.  Vi blir vist rundt i byen, og besøker blant annet ruinene etter den kjente Rozafa- borgen som i over to tusen år har hatt stor strategisk betydning. Deretter krysser vi grensen til Montenegro, og kjører nordover langs adriaterhavskysten til Budva, hvor vi sjekker inn på hotell og får servert middag.

 

Fredag 24 september.

Etter frokost på hotellet i Budva, beveger vi oss oppover i de montenegrinske fjellene. Det var på grunn av disse fjellene at Montenegro lyktes i å beholde en stor grad av uavhengighet gjennom hele perioden med tyrkisk herredømme på Balkan. Selv om det meste av Balkan er dominert av fjell, er Montenegro fjell-landet framfor noen. Det viste seg å være svært vanskelig for fremmede hærer å forsyne styrker store nok til å ta og holde det lille landet. Historisk har landet nære bånd til Russland, som så på det som et viktig brohode mot tyrkerne og mot Napoleon på 1800-tallet. Også til Serbia er det sterke historiske bånd. Språklig og religiøst er det lite som skiller de to landene, og de politiske skillelinjene går i dag mellom de som orienterer seg østover,- mot Serbia og Russland, og de som orienterer seg mot vest.

Fra 1516 til 1851 var Montenegro en teokratisk stat. Samme person var leder for både kirke og stat. Hovedstaden var Cetinje. I dag er Cetinje en ganske liten by, men under omvisningen vår vil vi se tydelige spor etter den betydningen den en gang hadde. Mange av bygningene er reist etter 1878, da Montenegro ble anerkjent som en selvstendig stat ved Berlinkongressen. Vi får god tid til å utforske Cetinje, og det blir også satt av tid til lunsj der. Etter lunsj setter vi igjen kursen mot kysten. Det er den korte, men meget vakre kyststripen som har ført til at Montenegro i dag er et av landene i Europa med raskest voksende turisme. Vi besøker Kotor, som ligger ved den meget vakre Kotorfjorden. Historisk var byen en del av republikken Venezia, noe arkitekturen bærer preg av. Kanskje aller mest kjent er bymuren, som strekker seg nesten 300 meter oppover fjellsiden bak byen. Vi får guidet omvisning og blir servert middag i Kotor. Overnatting i Budva.

Lørdag 25. september.

Vi setter kursen østover. Over fjellene mot Kosovo kjører vi gjennom den vakre nasjonalparken Biogradska Gora. Etter å ha krysset grensen, blir det tid til lunsj før vi fortsetter mot Kosovos tredje største by, Pec. Selv om Pec i dag er dominert av albansk kultur, vil vi her også få se en av de viktigste helligdommene innenfor den serbisk-ortodokse kirken. Pec- patriarkatet ligger i naturskjønne omgivelser ved inngangen til Rugova-dalen som leder inn til grensefjellene mot Montenegro. Klosteret ble etablert i første del av 1200-tallet, og ble et viktig symbol for det serbiske middelalder- kongedømmet som hadde sin storhetstid i det på følgende århundret. Om ettermiddagen forlater vi Pec, og setter kursen mot Prizren, Kosovos kulturelle sentrum og landets nest største by. På grunn av sin strategiske beliggenhet har Prizren vært et møtested for ulike kulturer, og byen er et av de få steder i området hvor vi fortsatt finner en betydelig tyrkisk befolkning. Etter omvisning i gamlebyen spiser vi middag på hotellet vårt, som ligger sentralt plassert,- like ved den kjente Sinan-Pasha-moskeen.

Søndag 26. september.

Etter frokost reiser vi videre sørover, og krysser igjen grensen til Nord-Makedonia. I hovedstaden Skopje vil vi oppleve store kontraster. Vi vil se en mengde nyoppførte og storslagne statuer og ny-klassisistiske bygninger, men også oppleve stemningen i den tyrkiske basaren og krysse den gamle steinbroen som ble reist av Mehmet Erobreren på midten av 1400-tallet. Dette var sultanen som erobret Konstantinopel og gjorde endelig slutt på Østromerriket i 1453. Det vil bli tid til å oppleve basaren og gamlebyen på egen hånd før vi om kvelden spiser middag på en lokal restaurant.

Mandag 27. september.

Etter å ha tilbrakt natten i Skopje, setter vi igjen kursen sørover. Dagens første stopp blir i det fruktbare Tikves- området, som er kjent for sin svært gode vin. Her blir det vinsmaking på en lokal vingård før vi fortsetter mot Hellas og Thessaloniki. Etter lunsj blir det omvisning i Hellas` nest største by, hvor vi også tilbringer vår siste natt på turen.

Tirsdag 28. september.

Flyet vårt har avgang fra Thessaloniki kl. 09.30 og tar oss til Oslo via Istanbul. Vi ankommer Gardermoen kl. 16. 45.

Pris kr. 18 500,- per person i dobbeltrom. Tillegg for enkeltrom er kr. 2 400,-

Vi tar forbehold om prisendring som følge av større valutasvingninger eller andre forhold som ligger utenfor vår kontroll.

Prisen omfatter blant annet:

  • Flyreise tur-retur Oslo – Thessaloniki.
  • Norsk reiseleder . Erik Ryen kjenner Balkan meget godt.
  • Innkvartering på gode hoteller.
  • Transport i romslig buss.
  • Halvpensjon. (Frokost + lunsj eller middag) Bare frokost siste dag.
  • Lokale engelskspråklige guider.
  • Program som beskrevet ovenfor

Påmelding skjer ved å betale kr. 1000,- i depositum. Ta kontakt med oss for faktura. Ved avbestilling gjelder følgende frister:

  • Fra og med 14. juli belastes depositum.
  • Fra og med 16. august belastes 50 % av totalbeløpet
  • Fra og med 01. september belastes 100% av totalbeløpet.

Frist for innbetaling av totalbeløpet er 10. august.